ETEM Logo
ETEM Logo
Затвори
17.7.2017

АРХИТЕКТЪТ НА НОВИЯ СТАДИОН КАМП НОУ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ

Вижте повече

Архитектът на новия стадион Камп Ноу в Барселона Такейюки Катсуя за първи път ще посети България и ще бъде специален лектор на Международна фасадна конференция, организирана от ЕТЕМ на 21-ви октомври 2017 г.

Испанският футболен гранд Барселона съвсем скоро ще се похвали с напълно реконструиран стадион, който ще бъде с модерен дизайн и почти двоен капацитет. Един от архитектите на грандиозната арена на Барса е Такейюки Катсуя, архитект и генерален мениджър на дивизията „Дизайн“ в японския гигант Nikken Sekkei - едно от водещите архитектурни и инженерни студия в Азия.

През 2016 г. екипът му печели първа награда в Международния конкурс за дизайн за емблематичния клубен стадион Камп Ноу в Барселона, Испания. Архитектите на Nikken Sekkei в сътрудничество с испанското бюро Pascual i Ausió Arquitectes предлагат значителни промени в структурата на стадиона, първоначално проектиран през 1957 г. от испанския архитект Франческо Митънс Миро. В настоящата реконструкция големият покрив на стадиона се простира от центъра към града, преминавайки над всички тераси и пътеки, давайки символичен израз на уникалната демократична структура на футболния клуб. Същевременно чрез цялостното премахване на външната фасада на сградата, зрителите стават част от природата на града. Чрез „отварянето на стадиона” архитектите целят да създадат трайно пространство, към което хората да се чувстват привързани и да усещат атмосферата на Барселона. С капацитет за 105 000 души и обща площ от 104 000 квадратни метра, строителството на Камп Ноу ще бъде завършено през 2021 г.

Един от последните проекти на Такейюки Катсуя е Sophia Tower към едноименния университет и най-високата сграда в Йотуя - студентски кампус в Токио, Япония. Новата сграда e проектирана с внимание към местната общност, като стените в долния етаж ще бъдат покрити със същия вид теракота, използвана в църквата "Св. Игнатий"– емблематично и важно място за оживения район Йотуя.

Такейюки Катсуя е част от японското архитектурно студио Nikken Sekkei, което има представиталства в над 12 страни в Азия, Европа и Близкия Изток.  От присъединяването си към екипа на Nikken Sekkei през 2000 г. до момента Такейюки Катсуя участва в проектирането на мащабни сгради с различно предназначение. В портфолиото на Кацуя влизат проекти като Renai Aoyama Building (2003), Toho Gakuen College Annex (2004), NOMURA Co., Ltd. Craft Headquarter Building (2009), Mokuzai Kaikan Hall (2009), Toa Road Corporation Headquarters Building (2015)" и  Sophia University's Sophia Tower (2017 г.).

Присъствието на професионалст от ранга на Катсуя на Международната фасадна конференция ще даде нова перспектива и вдъхновение през призмата на японските традиции за хармонична архитектура в унисон със заобикалящата среда.

Четвъртата Международна конференция за фасаден инженеринг обещава да бъде не само с динамична програма, но и да представи световно известни архитекти и професионалисти от всички точки на планетата.

Тази година организаторите от ЕТЕМ отново са си поставили за цел  да дадат трибуна на водещи имена в проектирането, които да представят последните тенденции и иновации в дизайна и фасадния инженеринг. Подробна програма на събитието, информация за водещите лектори и панели може да намерите на сайта на конференцията - www.facadeconference.com

Снимки: FC Barcelona

Виж всички новини

Други новини

22.12.2020
thumb

ΕΤΕΜ ПОЛУЧИ ТЕХНИЧЕСКОТО ОДОБРЕНИЕ НА ATG

ETEM получи техническото одобрение на ATG за своите високоефективни отварящи си прозоречни системи E68 и E75, издадено от регулаторния орган за строителни материали в Белгия [UBAtc]
Прочети повече
6.7.2020
thumb

АТРАКТИВЕН ДИЗАЙН И ЦЕНА ПРЕДЛАГА НОВАТА СИСТЕМА EW70 НА ЕТЕМ

Алуминиевата система EW70 е с оптимални характеристики за жилищно строителство
Прочети повече
1.7.2020
thumb

СИСТЕМИТЕ НА ЕТЕМ СА ЧАСТ ОТ ВПЕЧАТЛЯВАЩАТА NV TOWER В СОФИЯ

Премиум системите на ЕТЕМ са част от новия впечатляващ небостъргач NV Tower, който ще се откроява в небето на София.
Прочети повече
5.12.2019
thumb

ЕТЕМ УЧАСТВА НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ХОТЕЛСКИ ФОРУМ В ГЪРЦИЯ- XENIA 2019

Събитието се проведе в Атина и събра на едно място собственици на хотели, архитекти и производители
Прочети повече