ETEM Logo
Затвори
February 4, 2017

ЕТЕМ с участие в първата сграда от морски контейнери в София

Вижте повече

ЕТЕМ се присъедини към благотворителния проект на фондация Домус и архитектурните студия ПАМ Консулт и Контрастер, като осигури материали за изграждането на първата по рода си сграда, направена от морски контейнери. Предназначението й е да служи за ученическо общежитие към 153-то специализирано спортно училище „Неофит Рилски“ в софийския кв. "Надежда".

Приносът на ЕТЕМ е предоставянето на петкамерна PVC профилна система Q72 от клас „А“ с алуминиева капачка. Системата е висококачествена и надеждна и е с отличителни характеристики на топлопреминаване и шумоизолация. Стабилизаторите на калциево-цинкова основа, използвани в производството на профилите, правят системата безвредна за околната среда, подобряват стабилността на външния слой на профила и гарантират пълен процес на рециклиране. Предлага се в разнообразни дървесни имитации, RAL цветове, както и в комбинация с алуминиеви капачки.

„Горди сме, че сме част от този уникален и иновативен проект, който ще се превърне в дом за шампиони“, заявиха от компанията и допълниха, че с радост ще продължат да подкрепят подобни благородни начинания.

По думите на проектанта на сградата архитект Румен Първанов за изграждането на общежитието са използвани 12 цветни морски контейнера, от които са направени 8 апартамента. Проектът е реализиран и съгласно изискванията за достъпна среда за хора с увреждания, като единият от апартаментите е изцяло предназначен за хора с увреждания.

Изграждането на сгради от морски контейнери е иновация за България, а идеята се ражда от неравномерния търговски баланс между Китай и Европа. Голяма част от контейнерите, които идват от Китай, седят с години на депо в пристанищата, тъй като излиза по-скъпо да се върнат обратно.
Жилищата, създадени от огромните цветни кутии, не отстъпват по нищо на стандартно построените. Те са изключително енергийноефективни, не се влияят от атмосферните условия и са на ниска цена. Според специалистите търсенето на сгради от контейнери ще се увеличава, защото освен евтини, те са мобилни и устойчиви на земетресения.

Истинският реализатор на проекта е водещата проектантска компания „Пам Консулт“ и планира изграждането по същата технология на детски градини, домове за възрастни хора, нискотарифни хотели, бунгала, базари, офис сгради и др.

Виж всички новини

Други новини

15.06.2017

EТЕМ подкрепи ученическия форум "От мен зависи"

Форумът дава възможност на учениците да влязат в лидерски роли и да представят постиженията и научените уроци през годината
Прочети повече
14.06.2017

ЕТЕМ взе специалното отличие в конкурса „Най-зелените компании” на B2B Медия

ЕТЕМ получи специално отличие „Зелена инвестиция” в конкурса „Най-зелените компании на България”
Прочети повече
25.05.2017

Предстои четвърта международна конференция по фасаден инженеринг

На 21-ви октомври 2017 г., за пореден път ЕТЕМ организира Международна конференция за фасаден инженеринг.
Прочети повече
19.02.2017

Директорът по научно-развойната дейност на ЕТЕМ ще участва като лектор на международна конференция за иновации в остъкляването

Инженер Венета Новакова ще вземе участие във второто издание на специализираното събитие за остъкляване Innovative Glazing Global Summit, което ще се проведе от 23 до 24 март 2017 г. в Прага, Чехия.
Прочети повече